perjantai 17. lokakuuta 2008

Fairytale and perfect day

Hän oli väsynyt. Hän istahti. Minäkin istuuduin hänen viereensä. Ja hetken hiljaisuuden jälkeen hän virkkoi taas:

- Tähdet ovat kauniita, koska siellä on kukka, jota ei näy…

Vastasin niimpä niin”, ja katselin sitten hiljaisuudessa kuun valaisemia hiekka-aavikoita.

- Erämaa on kaunis, hän lisäsi…

Ja se oli totta. Olen aina rakastanut aavikoita. Siellä voi istua hiekkaharjulle. Ei näy mitään. Ei kuulu mitään. Ja kuitenkin hiljaisuudessa säteilee jotain…

- Se, mikä tekee erämaan kauniiksi, pikku prinssi sanoi, on sinne jonnekin kätketty kaivo…

Hämmästyksekseni ymmärsin yhtäkkiä, mistä johtui hiekan salaperäinen säteily. Pienenä poikana olin asunut vanhassa talossa, josta taru kertoi, että sinne oli kätketty aarre. Tietenkään ei kukaan koskaan sitä löytänyt ja ehkäpä ei liioin hakenutkaan. Mutta se lumosi koko talon. Talon sydämeen oli haudattu salaisuus…

- Niin, sanoin pikku prinssille, olipa sitten kysymyksessä talo, tähdet tai erämaa, tärkein niiden kauneudessa on näkymätöntä

Kiitoksia MV ja iso halaus, sellainen suuren suuri halaus. Olen rakastanut Pikku Prinssiä aina niistä ajoista lähtien kun opin lukemaan. Siinä kirjassa asustaa elämää suurempia viisauksia - ajatuksia, joita meidän kaikkien tulisi aika-ajoin palauttaa mieliimme. MV kanssa olemme kulkeneet elämän teillä yhteistä taivalta kohtapuoliin kaksikymmentä vuotta. Voiko siis olla totta kaksikymmentä, ollaan valloitettu Lontoontorin aavetalo, taivallettu loputtomassa vesisateisessa Karkalin luonnonpuistossa, ihastuttu puutarhan ihmeisiin, käyty retkeilemässä Kuusiston linnan raunioilla vuosi toisensa jälkeen ja vietetty lukuisat yhteiset uudet vuodet paukutellen raketteja ja mussuttaen tortilloita. MV:n kanssa olen oppinut tarkastelemaan maailmaa kameranlinssien läpi.

Tänään oli jälleen kerran suuremmoinen päivä. Lähdimme jo aamuvarhain kohti sisustuskauppojen ihmemaata. Matka oli jo ensimetreistä alkaen täynnä intomieltä, kihelmöivää odotusta, pientä levottomuutta, naurua ja iloa. Nuorimmaiseni hersyvä nauru tarttui ja ilo silmissä tuikki kuin taivaan tähtöiset. Sisustusliikkeet lipuivat ohi toinen toisensa jälkeen. Suurimmat jäljet jätti kuitenkin Funktio ja Ingo Maurerin ihanaiset valaisimet. Maailman ihmeellisyydet voivat olla niin pienistä asioista kiinni kunhan ne oikein oivaltaa. Kuin lentoon pyrähtävä lintuparvi, arkiset muistilaput ja lelukrokotiilit vartioimassa suurta sydäntä. Meillä jokaisella saisi olla ne krokotiilit, sydämiä vartioivat pienet herttaiset kroksut, jotka saisivat hymyn nousemaan korviin heti aamusta, muistuttamassa siitä, että elämä ja onni on pienistä asioista kiinni, antamassa meille rohkeutta ja voimia uskoa itseemme.

Nuorimmaiseni on tiukka mimmi, jolla on mielipiteet kohdallaan, on usko, on ylpeys, on nöyryys, on hyväntahtoisuus, avuliaisuus ja suuri sydän. Mitä muuta oikeastaan voisikaan toivoa. Nuorimmaiseni rakastaa kaikkea naisellista hömppää ja yllytti minut hankkimaan meille aamupalapöytään suloiset keijukaismukit. Jos keijumukit saavat aamuisin hymyilemään ja aikuisena muistelemaan yhdessä jaettuja hetkiä, antavat voimia ja jos niistä aamu kahvi, tee, mehu tai maito maistuu astetta paremmalta, niin mikäpä siinä.

Päivä oli täynnä yhdessäoloa, naurua, ihmetystä ja pohdintoja. Lisäksi ajattelunpaljous kilvoitti näläntunteen yllättävän useaan otteeseen niin, että ystävämme ihmettelivät suorastaan solakkuuttamme. Muotoilun ihanuudet jäivät kauppojen hyllyjä koristamaan, mutta kutkuttavat muistot jäivät kilvoittamaan mieliämme. Kotimatkamme muistutti taasen jälleen kerran elämän äkkiarvaamattomuudesta. Kolaripaikkaa ohittaessamme mietimme yhdessä elämän tarkoitusta ja niitä tärkeitä asioita. Nuorimmaiseni sanoi ääni väristen auton takapenkiltä kiitos äiti tästä päivästä, kiitos äiti siitä, että meillä kaikilla oli kivaa, kiitos äiti siitä, että olet niin ihana - tykkään susta. Jatkoin hetken hiljaisuuden jälkeen - kiitos siitä että olet aina niin iloinen, kiitos siitä että olet oma tyttöni, kiitos siitä että taivaanisä on suonut minulle sellaisen aarteen kuin sinä ja veljesi. Olimme lopun matkaa hiljaa ja kotona halasimme pitkään.


Tässä vielä kaalikukkakimppua lähemmin

7 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Kauniita ja syvällisiä sanoja Pikku Prinssi-katkelmassa.
Autoretkien antia ovat yleensä retken paluumatkalla sydämen ja mielen kirvoittamat vilpittömät sanat, ne jäävät sydämen sopukoihin eivätkä unohdu koskaan.
Ne ovat sitä omaa Pikku Prinssiä.

leena kirjoitti...

Kauniit kupit, kukkaset ja teksti!

pioni kirjoitti...

Ihanat keijukaismukit.
Pitänee lukea uudestaan tuo Pikku Prinssi, olen sen lukenut vain kerran lapsena.

Anonyymi kirjoitti...

Ihana teksti taas. Miten mie kuljin Funktiosta ohi? Mikä Ingo Maurerin valaisin sinua eniten kiehtoo? Minusta se Birdie on aika ihku. Ovat vaan sen hintaisia, että sillä rahalla saa vaikkapa koko huushollin Kartell-valaisimet.

Oi, tytäresikin taitaa olla samanhenkinen kanssani. Rakastan noita keijukuppejanne ja kaikkea naisellista hömppää myös. Meilläkin autossa käydään pikkuisen kanssa jo varsin syvällisiä keskusteluita. Pakanalapsi-parka on ymmällään kerhossa opituista Jumala-asioista ja niistä jutellaan paljon. Samoin kuolemisesta, siitä, että vaarit ja vanhat koirat voivat kuolla. Etenkin Vaarit ovat arvaamattomia. Ne saattavat mennä Espanjaan ja kuolla.

Usein takapenkiltä kuuluu: "Äiti, mie rakastan sinua." Se on ihan parasta!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos halista, tuli lämmin olo.

Nyt kun molemmat vanhempani ovat kuolleet puolen vuoden sisällä, elämässä ei mikään ole itsestään selvää. Illalla kun toivotan lapsille hyvää yötä, näen heissä itseni, omat vanhempani ja heidän vanhempansa. Toisaalta näen myös toiveet, unelmat,ymmärryksen ja rakkauden. Itsekin olen ymmärtänyt, että ei kannata odottaa sitten kun vaan elämä on tässä ja nyt, surullisena, onnellisena ja läsnäolevana. MV

Anonyymi kirjoitti...

Ihana päivä, toden totta! Joskus on ihanaa antaa itselle lupa hömpöttää ostoksilla!
Lapsilla on taito aiheuttaa vanhemmissa mahdollisimman suuria tunteita. Ihnaa heidän sanoissaan on se, että he sanovat asiat sen kummemmin pohtimatta, tuoreeltaan niinkuin sanat suuhun tulevat.
Täytyykin kaivaa vanha pikkuprinssi iltasatulukemiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tuu jo takas! On tylsäääää... Näytä vaikka mitä oot sisustellu? Haluaisin nähdä ne keittiön ikkunat Hornereineen :)