keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Ranskalais italialaisvaikutteinen englantilainen puutarha on syntymäisillään

Siinä missä monet ovat jo ehtineet esitellä mitä hurmaavimpia puutarhakukoistuksen alkuja olen kärrännyt niska hikeä tippuen kiviä italialais rakskalaisvaikutteiseen englantilaisen puutarhan alkuuni. Samalla puutarhan salaisista sopukoista putkahtelee mitä ihmeellisempiä narsisseja, hillittömiä pikkutalviomättäitä, vuorenkilpeä aarikaupalla ja villiintynyttä vitikkoa vaikka muille jakaa. Nämä punakauluksiset narskut olivat melkoisen hurmaavia.

Keltaisia sikoita puikkii siellä täällä pitkin pihamaita epämääräisä mättäinä. Sisäpihan kunnostus on tyystiin vielä aloittamatta, mutta suuria suunnitelmia on jo olemassa. Etenkin kyyhkyshäkki olisi erityisen viehko.

Sadetta on odoteltu kuin kuuta nousemaan ja tänään vihdoin pitkällinen odotus palkittiin. Syksyllä istuttetut tulppaanit ovat yllättäneet toinen toisensa jälkeen ja epäilen vahvasti, että maan ph on jotenkin oudolla tolalla. Värisävyt ovat hailukampia kuin odotin, mutta oransseissa on sentään vääntöä=) Muutoinkin hevosenitseään pitäisi tilata kuormallinen rikastuttamaan muutoin multavaa maaperää.

Potagerin lukuisat kirsikka, päärynä ja omenapuut ovat kukkineet kilvan ja ehjkäpä pääsemme jo tänä vuonna herkuttelemaan oman puutarhan antimilla.

Porkkanaa, punajuurta ja retiisiä on viuhahdellut pehmeän maan syvyyksiin kymmeniä metrejä ja olemme sittenkin keskittymässä keittiöpuutarhan saloihin. Perin outoa niin kuin jo aikaisemminkin totesin. Ensikertaa jälkikasvut haaveilevat totaalisesta omavaraistaloudesta ja tunnustelen heikkoja signaaleja pikku aktivistien pääkopista. Meille on siis pesiytynyt luomuviljelyksen, kestävän kehityksen ja omavaraisuuden siemenet. Mihinköhän siis olemme matkalla. Ainakin 40 kg on sekä sipulan istukkaita että potun istukkaita kätketty lämpimän mullan suojiin. Kellarit odottavat kalkintaa ja ilmassa on selvästikin kasvun kohinaa.

Potager koostuu siis neljästä symmetrisestä neliöstä, jotka jakautuvat viiteen eri istutusalueeseen puolimetristen kivipolkujen rajaamina. Keskimmäisten neliöiden kulmissa kasvaa joko kukkakaalia tai palmukaalia, L-muotoisten istutusalueiden kulmissa on ruohosipulia, selleriä, lipstikkaa, basilikaa, minttua ja muita yrttejä.

Tässä vielä istuttamaton ruutu. Yhden ruudun mitat ovat 10m x 10m. Kunkin ruudun väliin jää 5m käytävä jota reunustaa kukkapenkit. Siis kukkapenkkejä tulee yhteensä 32 kpl.

Neljän ruudun ja keskuskäytävien väliin jää keskusympyrä. ympyrää reunustaa 16 ruusukaalia ja 40 jättisipulaa. keskelle on tuloillaan patsas tai jättiläismäinen kyyhkyshäkki. Että semmoisia puutarhapuuhia tälläsuunnalla.

Saunaa ollaan siinä sivussa kunnostettu. Ensimmäinen tavoite oli äitienpäiväsauna, seuraava kesäkuun aloitus ja nyt sitten kunnostustavoitetta on siirretty juhannukseen. Saunan tupa lähenee jo kuitenkin kohtuullista valmiustilaa. Tänään sain ommeltua Hornerin tuukin pöydälle ja valkoiseksi maalatut kalusteet olivat sen verran kuivat, että saimme ne paikoilleen. Huomenna ehkä sitten siemaillaan aamukahvit tuvassa suunnitellaan potagerin kukkaistutuksia.

4 kommenttia:

laura kirjoitti...

Voi huikeus sentään! Ihana botager tulee!! Eikös ole valtavaa kun edesssä on tyhjä pelto, johon voi suunnitella ihan mitä itse huvittaa!
Upeaa että jälkikasvukin on noin innolla tekemässä mukana!
Hyötykasvien kasvattamisessa on kai sitä jotakin, joka lapsia kiehtoo erityisesti. Kaikki maistuu niin hyvältä kun se on itse kasvatettu!

mari kirjoitti...

Uskomatonta! Itse olen puuhastellut koko kevään saadakseni perustettua pienen hyötykasvimaan. Samassa toiset ehtivät rakentaa kokonaisen pellon laajuisen potagerin. Kuinka se on mahdollista!:)

arleena kirjoitti...

Sinnehän syntyy pieni luomutila. Se on mukavaa puuhaa varsinkin syksyllä kun satoa saa kerätä hamsterin lailla talvikellariin.
Ihailen uutteruuttasi kovasti.

Saija / Puukivitarha kirjoitti...

Aivan upea... lisää kuvia kiitos:)