tiistai 30. syyskuuta 2008

Fiiliksiä ja hillittömiä suunnitelmia

Kiitokset muistojen jakamisesta. Yllätyin kovasti kun ajattelin laittaa edellisen postauksen vain itselleni muiston muistiinpanoksi ja sehän aktivoi monet muistelojen pariin. Virtaa on taas kuin pienessä kylässä. Jotenkin ehkäpä koulutuskin missä olen paraikaa mukana painottuu niin yhteisöllisiin juttuihin, ihtohimoihin, innostukseen ja sydämenpaloon - justiinsa sellaisiin omiin juttuihin ja hillittömään heittäytymiseen niin virta kiertää. Kotijoukot ovat myös ihan kiihkon vallassa puutarhan suhteen. Tässä vanhimmaiseni, joka on muuten yläasteikäinen kevyt suunnitelma. Häntä inspiroi rakenteet, kivetykset, patsaat ja leikatut pensaat. Joten näemme dessämme rakenneratkaisun kivireunuksineen ja käytävineen. Keskusympyrää koristaa pyöreä vesiaihe ja patsas ja kivetyksen muodostama rasti. Salmiakkikuvion muotoiset jutut (4kpl) ovat muotoon leikattuja pensaita, joista jokainen on rakkaan koiruutemme Armaksen muotoon leikatut, siten, että koirat katsovat keskiympyrää kohden. Tässäpä pienoista haastetta. Koko sakki taitaa olla suuruudenhulluja, höynähtänyttä ja yltiöpäisiä heittäytyjiä.

Nuorimmaiseni haaveilee sateenvarjojalavista, peikonpähkinöistä ja sameettisumakeista, suuren suuresta lintuhäkistä, köynnöskaarista ja syötävistä kasveista. Jotenkin se on ihmeellistä miten nuo puutarhaintoilut tarttuvat. Nuo jälkikasvuni ovat ihan alkumetreiltään saaneet kumpikin jo yli kymmenen vuotta elää ja kokea kuohkean mullan tuoksun, sen pehmeyden paljaiden varpaiden alla, suurien kasvustojen sekaan on voinut kätkeytyä haaveilemaan, väijymään ja kasveja on saanut keräillä leikkeihin niin paljon kuin on jaksanut. Joka kevät esikasvatus on ollut yhteistä puuhaamme ja olemme yhdessä valinneet siemeniä, eikä koskaan ole tarvinnut varoa istutuksia. Argeologisia kaivauksia on voinut tehdä aivan kaikessa rauhassa samettisumakin juurella väliin hypistellen nukasta pehmeitä oksia. Jotenkin tunnen suurta ylpeyttä noiden villi-intiaanien, mullassa kasvaneiden mukuloiden intohimoisista suunnitelmista ja visioista. Elämässä ja puutarhassa ei tarvitsekaan päästä aivan helpolla.

Sitten kun urakkamme on valmis ja puutarha sekä talo ja tiluset täydessä kunnossa on siitä jälleen aika luopua ja etsiä uusi ehkäpä vieläkin hillitömämpi urakka. Sitten kun kaikki on valmista on ikään kuin ammennettu tyhjiin ja kuten työkaverini taannoin sanoi talo ei ole ihmistä varten vaan ihminen taloa. Meillä on kunnia olla elvyyttämässä kansakoulu uuteen kukoistukseen, löytää sen sielu, syvin olemus, kokea miljöön tuoksut, tunnut, valot ja varjot, elää kappaleen matkaa yhdessä ja sitten kun kaikki on valmista on päästettävä irti ja otettava uudet kujeet vastaan.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi, mie rakastan Irwiniä. Serkkutytön kanssa fanitettiin murkkuina ihan täysillä.Osaan tuon ulkoa :)) Jotkut saattoivat katsoa kieroon, kun poikabändit taisivat olla enemmän vallalla.

Lastesi suunnitelmat ovat ihania. Luulen, että Niilolaisellanikin on kehittymässä luontainen läheisyys puutarhaan ja luontoon.

Siinä olemme kyllä täysin erilaisia, että minä en voi ikinä kuvitella luopuvani tästä koulunmäestä. Rakastan sitä niin. Mutta eihän sitä tiedä. Moderni kivitalo muotopuutarhan jatkoksi ei ole hullumpi ajatus ollenkaan... Ei sittenkään. Lähden vasta jalat edellä :)

Niin, mitä muita puita kuin kirsikoita olitkaan istutellut?

Anonyymi kirjoitti...

Mie vielä... Siis pistit ihan tolkuttoman kivan takaumabiisin.Tuli mieleen teltta ja viattomat ensisuudelmat. Irwinin soidessa kesäyössä :)) Tosi romanttista, naurattaa. Mutta poika oli ihana. Saat anteeksi itketyksen viime kerralla.

jori kirjoitti...

En mäkään tiedä tohtiiko sitä lähteä rakastan mäkin tätä ihan mielettömästi - oikea unelmien täyttymys. Mut mulla on lapset kymmenen vuoden päästä jo autuaasti maailmalla ja sitten ehkä uudet kujeet muutenkin. Lapsena kiinnyin niin voimakkaasti paikkoihin, että tuli itkettyäkin ja pitkään kun vanhasta mammalasta jouduttiin luopumaan, mutta nyttemmin olen ruvennut ajattelemaan että sitten kun on ihan valmista. Mutta meneehän siihen kymmenen tai viisitoista vuotta=)Juu 12 kirsikkaa - 4 päärynää - 12 luumua ja 4 omenaa. Eikä toistaiseksi aavistustakaan mitä lajikkeita, etiketit kyllä roikkuu puissa. Mutta valkattiin vaan komeimmat taimet.

jori kirjoitti...

No mäkin kuuntelin Irviniä ihan himona nuorena ja häiris on kyllä ykkössuosikki=)

arleena kirjoitti...

Sinullahan on hyvät pihasuunnittelijat omasta takaa. Se on mukava, kun koko perhe saa olla mukana puutarhan lumoissa.
Tuollaista paikkaa en ikinä raaskisi jättää, asuisin siellä loppuun saakka.

Irwinistä tuli muistoja, mutta katselin noita vankeja paksuissa ketjuissan ja kuvittelin miksi noin jykevät ketjut, oliko kyseessä ne pohojalaaset murhamiehet Isoo Antti ja Rannanjärvi.
Siistin näköisiä vankeja, kädet polvilla poseeraten.

Valloittava valkoinen kirjoitti...

Woi mitä löysin...sinun ihanan blogisi!!! teillä on ihan mielettömän upea talo taitaa olla monilla unelmissa ja harvoilla toteutettavissa:)
Tosi kiva katsella kauniita kuvia oikeasti vanhasta talosta jolla on noin hieno historia!!!
Puutarhasta tulee varmasti ihana vaikka kyllä siinä hommaa on jo tuo puukuja on itsessään ihana!!!
Voi mikä tunnelma siellä teillä onkaan!